FAQ

Airbagjackor och -västar

Om jag glömmer att ta bort anslutningen mellan jackan/västen och hojen, kommer airbagen att utlösas av misstag då?
För att krockkudden skall utlösas krävs ett ryck på ca 25 kg vilket man inte uppnår genom att bara kliva av motorcykeln. Istället kommer du att känna att vajern stramar åt vilket påminner dig om att den inte är bortkopplad.

Kan en airbag som blåsts upp återanvändas?
Absolut. Den kan återanvändas så länge själva airbagen inte har blivit skadad. Det enda du behöver göra är att inspektera och återställa luftblåsan samt byta den använda kolsyrepatronen - något som du enkelt gör själv med hjälp av medföljande verktyg.
En av våra kunder använde sin RS-1 vid sju krascher - den var fortfarande funktionsduglig efter sjunde kraschen men eftersom tyget började se lite trist ut byttes den av estetiska skäl.

Måste jag lämna in airbagen till er för att byta kolsyrepatron?
Nej! Det gör du enkelt själv med hjälp av medföljande verktyg, det är bara att noggrant följa instruktionerna. Se gärna till att alltid ha en reservpatron hemma - vilken patron du ska använda står i jackan/västen. Du kan även hitta det här på hemsidan genom att gå till Kolsyrepatroner och sedan använda produktfiltret.

Om airbagen skadas av friktionen från vägen i en olycka, kommer den fortfarande att fungera effektivt?
Faktum är att airbagen i detta läge redan har utfört den viktigaste delen av sitt arbete. Avsikten med airbagen är framför allt att ta de första stora stötarna, när du sedan eventuellt glider längs vägen träder ditt vanliga skinn-/allvädersställ in och skyddar din hud, då spelar det ur säkerhetssynpunkt ingen roll om det går hål på luftkudden.

Hur länge förblir airbagen uppblåst?
Airbagen blåses upp på mindre än 0,25 sekunder. Den bibehåller fullt tryck i ca 10 sekunder, sedan släpps luften långsamt ut under ca 10 minuter.

När en airbagjacka eller -väst inte används, finns det risk för att änden på säkerhetsvajern som kopplar ihop MC och förare repar lacken?
Ett tips är att använda en s.k. vajerhållare, då undviker du helt den problematiken. Då säkerställer du också att den inte kommer emot varma delar såsom t.ex. motorn. Alternativt ser du till att lägga upp den ordentligt på sadeln som en påminnelse om att koppla in airbagen innan du kör iväg igen.

Tål de att användas i regn?
JA! Alla modeller som vi säljer kan du utan problem köra i regn med utan att försämra egenskaperna.

Hur länge håller kolsyrepatronen?
Egentligen i all oändlighet så länge den är oanvänd. Den bör dock bytas om ytan visar tecken på skada eller rost (använda kolsyrepatroner måste naturligtvis bytas).

Kan jag tvätta min airbag?
Jacka: Ta ur airbagsystemet, foder och skydd, tvätta därefter enligt instruktionerna. Det finns inget behov för kemtvätt (faktum är att jackan kan skadas av kemtvättens överskottsvärme)
Väst: Västarna ska bara torkas av med fuktig trasa - airbagsystemet är inte löstagbart och de kan därmed inte tvättas i vanlig mening.

Kan jag bära en lätt ryggsäck eller liknande över airbagen?
Visst går det, var bara försiktigt så att eventuella remmar inte trycker på airbagen. Se även till att den sitter så löst att airbagen har plats att expandera. Om du inte vidtar dessa försiktighetsåtgärder kan nämligen airbagen hindras från att från att blåsas upp korrekt! Generellt är det dock alltid bättre att att förvara saker i tankväska eller packväskor istället för i en ryggsäck.